Zelf een houten wandplank maken

Een zelfgemaakte wandplank is eigenlijk helemaal niet zo lastig. Het lastigste van een wandplank is vaak de vraag hoe je hem op gaat hangen. Moet hij blind te bevestigd worden? Wil je hem ophangen met leren riemen? Of wil je een op maat gemaakte beugel voor jouw wandplank?

Hier vind je de verschillende manieren om een wandplank te maken én op te hangen.

 

 

Hout van de wandplank bewerken

In de meeste gevallen kun je een wandplank maken van 1 plank of balk. Dit heeft vooral te maken met de breedte die je graag wilt hebben. Een grenen balk is bijvoorbeeld rond de 16 centimeter breed. Als je een wandplank wilt hebben van 30 cm wordt het al lastiger om dit met een oude balk voor elkaar te krijgen, al is het nog steeds wel goed te doen! Hieronder vind je een paar opties van hoe je zelf het hout voor een wandplank kunt bewerken.

 

Wandplank van één houten plank

Om maar met de makkelijkste variant te beginnen, een wandplank uit één stuk hout is erg goed te doen. Het enige wat je moet doen is het hout op lengte zagen, schuren of borstelen en eventueel behandelen.

 

Het schuren van het hout zorgt ervoor dat het bovenste laagje van het hout weg wordt gehaald. Dit maakt het hout egaal en voor het gevoel vaak ook zacht. Het borstelen doe je wanneer je echt de nerf van het hout wil zien. Ook met het borstelen wordt het bovenste laagje van het hout afgehaald, maar een staalborstel komt dieper in de nerf. Hierdoor blijf je een ruwer oppervlak houden.

 

Voor het behandelen zijn wij zelf fan van een transparante matte lak. Dat zorgt ervoor dat het hout wordt beschermd én dat de natuurlijke uitstraling blijft.

 

Een nadeel van een wandplank uit één plank is dat de breedte sterk kan verschillen. Hierdoor heb je maatwerk beugels nodig die je zelf kan maken van leren riemen of kan laten maken van staal bij bedrijven als Weij Maatwerk & Interieur.

 

 

Wandplank uit meerdere delen

Wanneer je een wandplank wilt uit meerdere delen heb je ook nog opties. Je kunt beugels nemen waar je de planken afzonderlijk van elkaar op vast kan maken, maar je kunt ook de planken zelf aan elkaar maken. Dit doe je door het hout te verlijmen of met lange schroeven.

 

Als je de planken niet verlijmd kun je ze van tevoren al rondom schuren en lakken. Wanneer je het hout wel verlijmd kun je dit het beste achteraf doen.

 

 

Wandplank ophangen

Om de wandplank op te hangen heb je pluggen, kit of een chemisch anker nodig.

 

Het chemisch anker of de kit heb je eigenlijk alleen maar nodig als je de plank blind wil ophangen. Je kunt dan werken met een draadeind die je voor een deel in de plank bevestigt. Het andere deel kan de muur in, waar je hem goed vast moet zetten.

 

Bijna alle andere ophangsystemen kun je met een paar schroeven en pluggen vastmaken in de muur. Super eenvoudig dus!

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
Gesloten
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
08:30 - 17:00
Zondag:
Gesloten