Karakteristieke en unieke barnwood planken

tafel gemaakt van barnwood planken

Ben jij op zoek naar barnwood planken voor jouw project? Lees dan even verder, want je bent hier aan het juiste adres! Bij Alpenhout.nl zijn wij namelijk gespecialiseerd in onder andere het maken van alles van barnwood planken en helpen jou dit ook graag realiseren. Dit doen we niet alleen door het verkopen van barnwood planken en alle andere benodigde materialen, maar ook door passend advies op maat te geven.

In onze eigen werkplaats, waar we al 12 jaar lang op maat gemaakte deuren, overkappingen en ander moois maken, kunnen we deze barnwood planken helemaal voor jou op maat maken. We leggen je graag alles uit over deze karakteristieke planken en balken en alle opties die we hiervoor beschikbaar hebben. Lees hieronder meer over deze barnwood planken en wat wij hierin voor je kunnen betekenen.

 

Wat zijn barnwood planken precies?

Om te weten wat barnwood planken eigenlijk zijn, gaan we je eerst proberen in het kort uit te leggen wat barnwood hout precies is. Want barnwood is niet zomaar een type hout, maar hout met een verhaal!

Het houttype ‘barnwood’ is populair om zijn karakteristieke uitstraling die het heeft van zijn verweerde uiterlijk. Je kunt de oorsprong van barnwood misschien ook al wel raden. Want wanneer je barnwood letterlijk vertaald valt het woord ‘schuur’ je vast en zeker meteen op. En dat klopt, want barnwood is inderdaad de benaming voor het hout dat werd gebruikt om schuren te bouwen en te bekleden. Barnwood is dus een hout type dat wordt hergebruikt.

Barnwood planken zijn erg populair voor het maken van tafels, kasten op maat of andere meubels in huis. Het voordeel van barnwood planken is dat je niet alleen een origineel meubel in huis hebt (geen barnwood plank is namelijk hetzelfde), maar ook dat het een erg bewuste keuze is. Barnwood planken zijn een duurzaam product, omdat er voor deze planken geen nieuwe bomen hoeven te worden gekapt. Niet alleen heel tof maar ook heel verantwoord dus ;-)..

Wij verkopen niet alleen barnwood planken en balken aan particulieren, maar bij Alpenhout.nl verkopen wij bijvoorbeeld ook barnwood deuren of grote partijen barnwood planken voor grotere projecten. Heb je hier vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

De geschiedenis van barnwood planken

Barnwood is al minimaal 30 jaar en soms tot wel 500 jaar voor een schuur gebruikt wat zorgt voor die verweerde uitstraling waar wij allemaal zo gek op zijn. Ondanks dat het hout best wat te verduren heeft gehad door het weer, is het zeer geschikt voor een tweede leven. Dit komt omdat het hout van zulke hoge kwaliteit is dat het minstens nog eens die 30 tot 500 jaar mee kan gaan. Tof toch? We raden wel aan om de barnwood planken binnenshuis te gebruiken.

Bij Alpenhout.nl halen wij onze planken uit de Alpen. Het is ook gebruikelijk de barnwood planken uit Amerika te halen, maar omdat de barnwood planken uit de Alpen minstens zo mooi zijn én dichterbij huis zijn hebben wij daarvoor gekozen. Ook weer een stukje milieubewust bezig zijn!

 

Inspiratie voor het gebruik van barnwood planken

Lastig: je weet wel dat je heel graag barnwood planken wilt gaan gebruiken voor jouw project, maar je weet eigenlijk nog niet hoe je dit wilt gaan invullen. Om een duidelijk beeld te hebben van hoe jouw eindresultaat eruit moet gaan zien, is het belangrijk om eerst eens een goede dosis inspiratie op te gaan doen. Maar waar doe je die inspiratie dan precies op? 😉

Tegenwoordig kun je op heel veel plekken inspiratie opdoen. Eigenlijk kan dit op zó veel plekken, dat dat de keuze juist misschien weer een stuk lastiger maakt. Ga je naar een woonboulevard om daar interieurs te bekijken? Blader je liever door een woonmagazine heen? Of pak je je smartphone, laptop of tablet erbij en scroll je het internet door?

Begin bij het begin

Als je op zoek bent naar barnwood planken, betekent dat dat je er eigenlijk al over uit bent wat voor stijl je mooi vindt. Stoer en karakteristiek dus! Bedenk eerst wat voor product je met de barnwood planken wilt maken, waar het moet komen te staan en wat de afmetingen zijn. Zodra je dit op papier hebt kun je gaan kijken hoe je de ruimte kunt gaan invullen en hoe groot het moet gaan worden.

Maak een moodboard

Of het nu stukjes uit een magazine zijn, of foto’s die je hebt gemaakt in een showroom of bij vrienden: bewaar het allemaal. Het is namelijk superfijn en ook vooral overzichtelijk om al je inspiratie bij elkaar te bewaren. Maak bijvoorbeeld ook eens een Pinterest account aan.

Inspiratie verzamelen op Pinterest

Pinterest is niet alleen te gebruiken als app, maar ook via het web en geeft je de mogelijkheid verschillende moodboard aan te maken. Deze kun je zowel openbaar zetten als afsluiten en delen met bijvoorbeeld je huisgenoot. Het leuke aan Pinterest is dat je niet alleen je inspiratie kunt verzamelen en zelf kunt plaatsen, maar dat er ook een me-ga uitgebreide database is aan inspiratie. Tik het woord barnwood maar eens in en je wordt overspoeld met inspiratie. Of je nu zoekt naar barnwood deuren of meubels, het staat er allemaal.

Wanneer je je moodboard vol hebt gezet met jouw mooiste inspiratie kun je kijken of hier een bepaalde lijn in zit en wat je het meeste aanspreekt. Ook fijn dat je het altijd met één druk op de knop kunt delen en terug kunt kijken.

Inspiratie doorvertalen naar het product

Nu je je moodboard en inspiratie compleet hebt, is er een grote kans dat je weet hoe jouw eindproduct eruit moet komen te zien. Door het product voor ogen te hebben en de juiste afmetingen te hebben kun je nu je materialen gaan verzamelen. Twijfel je nog over hoeveel barnwood planken je nodig hebt? En welke andere benodigdheden je daarvoor moet aanschaffen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen en dan helpen we je verder.

Wist je dat we in onze webshop bij bijna alle barnwood producten laten zien wat je er van kan maken?

 

Barnwood planken: wat kun je er mee maken?

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en je kunt er barnwood planken voor gebruiken. Of het nu een op maat gemaakte barnwood kast moet worden of een barnwood deur: het kan allemaal! Je kunt er bij Alpenhout.nl voor kiezen om je ontwerp aan ons te laten zien en ons het uit te laten werken, óf je kiest ervoor de barnwood planken bij ons aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan. Voor de echte doe-het-zelvers hebben wij een aantal projecten op een rijtje gezet waarvoor je de barnwood planken zou kunnen gebruiken!

Barnwood planken voor meubels op maat

Barnwood planken voor een meubel op maat is natuurlijk een erg breed begrip. Maar de keuze is reuze als het gaat om barnwood planken. Wil je een nieuwe kast op maat voor in de eetkamer? Geen probleem! Of liever een nieuwe salontafel? Ook dat is mogelijk. Andere voorbeelden van meubels op maat waarvoor je barnwood planken kunt gebruiken zijn nachtkastjes, tv meubels, eettafels, kledingkasten en andere wandkasten.

Barnwood planken als vloer

Het is een optie waar niet altijd meteen aan wordt gedacht, maar het is wel heel erg mooi! Want wanneer de barnwood planken zijn opgeschuurd en nabewerkt, zijn deze prachtig om te gebruiken als vloer. Het geeft je woning meteen een hele toffe uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat de barnwood planken sneller slijten door veelvuldig loopverkeer. Het is belangrijk dat je deze opnieuw nabewerkt. Dit kun je op verschillende manieren doen, vraag ons gerust eens naar de opties.

Barnwood planken als wandbekleding

Deze trend zie je steeds meer: barnwood planken als wandbekleding. Het wordt niet alleen veel gebruikt in de slaapkamer achter het bed als hoofdbord, maar ook steeds meer in woonkamers om je ruimte weer die karakteristieke uitstraling te geven.

Barnwood planken als stoere details in huis

Het hoeft niet meteen een hele wand te zijn die je bekleed met barnwood planken of je volledige vloer: het kunnen ook kleinere details zijn waarvoor de barnwood planken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van vensterbanken of deurposten van de barnwood planken. Dit is iets subtieler maar geeft toch nog steeds die karakteristieke uitstraling. Het mooiste is dan ook om deze barnwood planken op meerdere plekken terug te laten komen.

Barnwood planken als woonaccessoires

De barnwood planken liever gebruiken voor de wat kleinere accessoires? Zoek dan eens op inspiratie voor een barnwood wijnrek, kapstok of andere woonaccessoires zoals sleutelkastjes die eenvoudig te maken en te verplaatsen zijn. Je kunt de barnwood planken natuurlijk ook gewoon gebruiken om zo aan de muur te hangen als boekenplank. Het hoeft niet altijd heel groots of moeilijk te zijn ;-).

 

Hoe onderhoud je barnwood planken?

We lieten het al eerder vallen: het heeft onze voorkeur om de barnwood planken voor de projecten binnenshuis te gebruiken. Omdat hout werkt door het verschil in temperatuur en luchtvochtigheid, kan het iets krimpen of juist iets uitzetten. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van het type barnwood plank dat je kiest en de directe omgeving.

Twijfel je hoe het zit met het jouw favoriete barnwood planken? Vraag het dan even bij ons na. Wij vertellen je graag hoeveel tussenruimte je het beste aan kan houden.

Barnwood planken zijn op meerdere manieren te behandelen en na te bewerken. Voor barnwood planken geldt wat betreft het behandelen verder eigenlijk hetzelfde als voor alle andere typen hout: om het zo lang mogelijk mooi te houden, is een juiste behandeling vereist. Verschillende manieren om barnwood planken te behandelen zijn aflakken, waxen of door deze te behandelen met olie. Iedere manier van behandelen heeft weer een eigen uitstraling en is weer afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Lakken geeft bijvoorbeeld weer een veel luxere uitstraling dan waxen en past misschien weer minder goed bij de stoere uitstraling. Ook hiervoor geven wij je weer advies mocht je dit fijn vinden.

Bij Alpenhout.nl verkopen wij momenteel twee verschilllende soorten barnwood planken. Namelijk de hand-gehakte barnwood balken en de parallel gezaagde barnwood planken. Alle andere benodigdheden die je kunt gebruiken als je gaat werken met barnwood planken kun je ook bij Alpenhout.nl aanschaffen.

Barnwood planken kopen bij Alpenhout.nl

Wil je na het lezen van deze pagina graag je barnwood planken via ons aanschaffen? Dan kan dit via onze altijd up-to-date webshop, door contact met ons op te nemen via de mail, whatsapp, telefoon of door langs te komen bij onze showroom in Rucphen.

Wil je contact met ons opnemen om barnwood planken te bestellen of te komen bekijken? Dan kan dat op meerdere manieren:

De Alpenhout.nl live chat
Wanneer je op onze Alpenhout.nl website komt, krijg je rechts onderin je beeldscherm een pop-up chatvenster te zien. Wanneer je hierop klikt kan je je bericht uitschrijven en op verzenden klikken. Eén van onze collega’s zal je dan zo snel mogelijk proberen van dienst te zijn.

Bellen met Alpenhout.nl
Geen fan van chatten of mailen en heb je liever direct iemand van Alpenhout.nl aan de lijn? Geef ons dan gerust eens een belletje. Je kunt ons telefonisch bereiken van dinsdag tot en met zaterdag tijdens openingstijden. Wij zijn open van 08:30 tot 17:00 uur. Je kunt via Whatsapp ook een berichtje sturen naar het volgende nummer: +31 (0)6 57 85 89 69. We reageren gemiddeld (op werkdagen) binnen 2 uurtjes.

Mailen naar Alpenhout.nl
Liever een e-mailtje naar ons sturen? Heel graag zelfs! Dan hebben wij meteen alle gegevens op papier en kunnen wij alles uitgebreid voor je beantwoorden. Wanneer je de mail over barnwood planken helemaal hebt uitgetypt kun je deze verzenden naar contact@alpenhout.nl. We reageren doorgaans binnen 2 werkdagen.

Kom langs in onze winkel
Wil je de barnwood planken het liefst meteen met eigen ogen komen bekijken? Dat snappen wij natuurlijk volkomen ;-).. Daarom ben je altijd welkom om langs te komen bij onze showroom in Rucphen. Wil je de barnwood planken het liefst meteen meenemen? Check dan van tevoren even bij ons hoeveel er op voorraad is.

Onze showroom is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 08:30 tot 17:00 uur en bevindt zich aan de Rijksweg-Zuid 79, 4715 TA te Rucphen.

Heel erg tevreden over de akupanelen. Super makkelijk zelf te monteren! We hebben ze gelijk op maat laten zagen en het klus was zo geklaard. Fijne service.
Tom Vermeulen
21. Februari, 2022.
Enorm gaaf! Ik wilde eens wat anders dan een standaard witte muur in de woonkamer. Na een leuk en goed gesprek met Alpenhout, hebben ze me een voorstel laten zien met een houten wand. Zie het resultaat, een warm gevoel als je de kamer binnenloopt! Bedankt Alpenhout! Voor het advies en kunde.
Frank Compagne
9. December, 2021.
Met het vernieuwen van onze hal kwamen we al snel uit bij Alpenhout in Rucphen, zij hebben namelijk de Akupanel Woodupp panelen. Dit zijn super mooie panelen met eikenlatjes en hebben ook een akoestische werking. Gelukkig hebben ze het op voorraad en na deskundig advies hebben ze het ook nog voor ons geplaatst en gemonteerd. Het contact was leuk en ontzettend snel, zeker een aanrader!
Laurence Etienne
7. November, 2021.
Met de Barnwood-wall van Alpenhout heeft onze overkapping een gezellige warme uitstraling gekregen. De planken waren super makkelijk te monteren met de tips van de verkoper. We hebben een bijpassende schuifdeur op maat laten maken om het plaatje compleet te maken We kunnen niet wachten om hier de winteravonden in door te brengen met het gevoel of we in de alpen zitten en dat voor een hele nette prijs!
Laura Spierings
19. Oktober, 2021.

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
08:30 - 17:00
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
08:30 - 17:00
Zondag:
Gesloten