DIY: Zelf je wand bekleden met oud hout in 4 stappen

Kan jouw huis wel wat meer sfeer gebruiken? Dan is oud houten wandbekleding misschien wel dé oplossing! Warm oud hout kan een ruimte helemaal transformeren. En het is helemaal niet moeilijk! Hier leggen we uit hoe jij zelf je wand kunt bekleden met oud hout voor een gezellige warme sfeer. 

1: Voorbereiding

Je hebt wat gereedschap nodig, de meeste mensen hebben dit waarschijnlijk al in huis. 

Wat heb je nodig? 

  • Hout 
  • High-tack kit 
  • Een waterpas 
  • Een zaag (een afkortzaag is voor deze klus het meest geschikt) 

Om zeker te zijn van een succesvolle montage bereid je eerst de te bekleden muur voor. Als je al wandbekleding aan de muur hebt hangen moet dat er eerst af. Zorg dat je muur stof en vetvrij is.

2: Houtselectie

Wat voor hout wil je gaan gebruiken? Er zijn een hoop mogelijkheden. Bedenk wat voor hout jouw voorkeur heeft. Het werkt het fijnst als je hout minimaal 1 rechte kant heeft. Je kunt je hout op meerdere manieren vinden. Denk bijvoorbeeld aan bouwmarkten en sloopwerven. Je zou je hout zelfs uit gebruikte meubels kunnen halen. Er bestaan ook kant en klare panelen, deze zijn klaar om op te hangen. Weij verkopen bijvoorbeeld deze panelen 

Als je kiest om zelf oud hout te verzamelen is het handig om dit hout voor te bereiden. Je kunt het hout gladschuren als je dit mooier vindt. Je kunt je hout ook met een staalborstel borstelen om de nerf heel mooi naar buiten te laten komen en stof te verwijderen. 

Om te weten hoeveel hout je nodig hebt moet je eerst je muur opmeten. Hoeveel wil je gaan bekleden? Reken uit hoeveel hout je nodig hebt door de breedte en hoogte op te meten. Bedenk aan de hand van de afmetingen van je materiaal welke maten mooi uitkomen. 

Controleer ook of je vloer, plafond en eventueel aansluitende muren haaks zijn. Als dit niet zo is, kan het mooi zijn om je materiaal aan de onderkant of bovenkant schuin aan te zagen. Dit doe je omdat de uiteindelijke lijnen dan waterpas zijn, dit is vaak het mooist. 

Voordat je gaat monteren wil je nadenken over de indeling. Kijk bijvoorbeeld hoe je de kleuren, texturen en wellicht patronen het mooist kunt verdelen.

3: Montage

Nu is het tijd om te monteren. Als je wanbekleding tegen een muur aankomt, is het het handigst te beginnen in een hoek. We gaan een high-tack kit gebruiken om het hout te bevestigen. Deze kit hecht heel snel en je hoeft het hout dus maar eventjes op z’n plek te houden, ideaal voor deze klus. Weij gebruiken de High-tack kit van Tackmasters. 

Breng de kit in stroken van ongeveer 25cm aan voor het eerste stuk hout. Gebruik niet te veel, dan krijg je het hout niet strak tegen de muur. Breng de kit per plank aan, zo voorkom je dat de kit al opdroogt.  

Plaats je hout tegen de muur, en gebruik de waterpas om het hout recht te plaatsen. Druk het hout aan voor een goede hechting. Nu kun je vanaf je eerste stuk hout verder gaan monteren.  

Werk met stroken in de lengterichting van je hout. Bij je laatste paneel of plank zal je moeten gaan zagen. Meet de open ruimte met een rolmaat. Als je tegen een muur of meubel bekleed is het slim om 1mm speling te houden, zaag dan je hout 1mm korter dan de overgebleven ruimte.  

Als je gaat beginnen aan je 2e strook is het goed om te kijken naar de naadjes tussen je hout. Als je werkt met hout dat allemaal dezelfde lengte is, zou je een doorlopende naad krijgen. Het is vaak het mooist als je de naad bij elke strook laat verspringen, zodat je geen patronen krijgt. Als je aan het einde van de strook een reststuk over houdt, kun je deze misschien gebruiken als begin van de volgende strook. Werk zo de hele oppervlakte af.

4: Afwerken en onderhouden

Als de wand is bekleed is het tijd voor afwerking. Ga met een schuurpapiertje langs scherpe randjes of gesplinterd hout. Behandelen van het hout is niet noodzakelijk, maar het is mogelijk om het te lakken of te behandelen met olie om zo een nog mooier resultaat te behalen.  

Een oud houten wand hoeft in principe geen onderhoud aan te worden gedaan. Als je de wand hebt behandeld, kan het gewenst zijn de wand na een paar jaar opnieuw te behandelen om dezelfde uitstraling te behouden. Maak onbehandeld hout niet vochtig.

Inspiratie en voorbeelden

Weij hebben ondertussen verschillende projecten met oud hout mogen doen! Hieronder hebben we de mooiste resultaten en voorbeelden voor je opgesteld.

Verschillende soorten Barnwood bij Alpenhout.nl in omgeving Oudenbosch

Veelgestelde vragen

Twijfel je nog of je een houten wand wilt monteren? Bekijk eens de veelgestelde vragen. 

Vraag: Is het moeilijk om zelf je wand te bekleden? 

Het is niet ingewikkeld. Zeker als je met kant en klare panelen werkt kan iedereen het zelf doen. 

Vraag: Moet de kit lang drogen? 

De kit houdt je hout al vast nadat je het even hebt aangedrukt. High-tack kit droogt over het algemeen erg snel, na 10 minuten zit het al goed vast.

Tips

  • Zorg om het uitbreken van splinters te voorkomen dat je een scherpe zaag gebruikt. 
  • Om te voorkomen dat je hout kromtrekt kun je het beste zorgen dat je hout goed droog is voordat je gaat monteren. 
  • Mocht je niet goed weten wat voor hout jij het mooist vindt kun je ook bij ons komen kijken! Weij hebben een wand opgesteld met allerlei voorbeelden van oud houten wandbekleding om inspiratie op te doen. 
  • Ben je toch niet zeker of je de klus zelf wilt aanpakken? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Weij staan klaar om je te helpen. 
Heel erg tevreden over de akupanelen. Super makkelijk zelf te monteren! We hebben ze gelijk op maat laten zagen en het klus was zo geklaard. Fijne service.
Tom Vermeulen
21. Februari, 2022.
Enorm gaaf! Ik wilde eens wat anders dan een standaard witte muur in de woonkamer. Na een leuk en goed gesprek met Alpenhout, hebben ze me een voorstel laten zien met een houten wand. Zie het resultaat, een warm gevoel als je de kamer binnenloopt! Bedankt Alpenhout! Voor het advies en kunde.
Frank Compagne
9. December, 2021.
Met het vernieuwen van onze hal kwamen we al snel uit bij Alpenhout in Rucphen, zij hebben namelijk de Akupanel Woodupp panelen. Dit zijn super mooie panelen met eikenlatjes en hebben ook een akoestische werking. Gelukkig hebben ze het op voorraad en na deskundig advies hebben ze het ook nog voor ons geplaatst en gemonteerd. Het contact was leuk en ontzettend snel, zeker een aanrader!
Laurence Etienne
7. November, 2021.
Met de Barnwood-wall van Alpenhout heeft onze overkapping een gezellige warme uitstraling gekregen. De planken waren super makkelijk te monteren met de tips van de verkoper. We hebben een bijpassende schuifdeur op maat laten maken om het plaatje compleet te maken We kunnen niet wachten om hier de winteravonden in door te brengen met het gevoel of we in de alpen zitten en dat voor een hele nette prijs!
Laura Spierings
19. Oktober, 2021.

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
08:30 - 17:00
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
08:30 - 17:00
Zondag:
Gesloten