In 4 stappen je eigen tafel maken

Als je denkt aan je eigen tafel maken heb je meerdere manieren om dat te doen. Als een tafel buiten komt te staan of wanneer het blad wordt gemaakt van hout dat nog niet helemaal droog is kun je hem beter niet verlijmen. Om er wel een tafelblad van te maken kun je in plaats daarvan gebruik maken van houten verbindingslatten onder het tafelblad. De bedoeling van deze latten is dat ze één geheel maken van de balken én dat de latjes niet opvallen.

 

Op deze manier kun je tafels maken van bijvoorbeeld sloophout, barnwood, wagondelen

 

 

1. De balken schuren en klaarmaken

Om een tafel te maken die niet verlijmd is, is het makkelijk om de balken van tevoren al goed te schuren, schaven en/of borstelen. Nu kun je alle kanten nog makkelijk meepakken! Als je de balken strak tegen elkaar wilt hebben liggen zou je de lange zijkanten nog kunnen aanzagen of schaven. Een nadeel hiervan is dat de gezaagde en geschaafde kanten een heel andere uitstraling krijgt.

 

De verbindingslatjes kun je aan de uiteinden alvast op lengte en schuin wegzagen om ze minder op te laten vallen. De lengte van deze latjes kunnen net iets korter zijn dan de uiteindelijke breedte van de tafel, waardoor je ze niet ziet zitten als de tafel klaar is.

 

 

2. Tafelblad los samenstellen

Om een goed eindresultaat te krijgen is het belangrijk dat je de balken in de juiste volgorde liggen. Het mooiste is vaak om de donkerdere en lichtere balken door elkaar te husselen. Je moet de balken dus gewoon neerleggen zoals jij jouw tafelblad graag wil hebben, zo krijg je een beeld van hoe de tafel er uiteindelijk uit gaat zien.

 

Omdat massief hout altijd wel een beetje werkt zul je de balken en planken zo moeten leggen dat de bolle kant boven komt. Dit wil zeggen dat, als je naar de kopse kant van het hout kijkt, de nerven ook bol moeten lopen zoals op de foto hieronder.

 

Nerf loopt bol bij tafel maken

 

 

3. Tafel maken

Als je tevreden bent met hoe de tafel eruit ziet kun je alle balken omdraaien. Zorg er bij het omdraaien voor dat de juiste balken naast elkaar komen te liggen. Wanneer ze allemaal op de kop liggen kun je meerdere verbindingslatten haaks op de balken leggen. De verbindingslatten kun je met simpele schroeven aan de balken bevestigen. Gebruik hiervoor in ieder geval twee schroeven per verbindingslat per balk. Voor het beste resultaat kun je de verbindingslatten voorboren.

 

Als de tafel buiten komt te staan heb je schroeven van RVS nodig waarmee je de verbindingslatjes aan de balken kunt schroeven. Deze schroeven roesten niet en blijven dus goed sterk. Ideaal voor het buitengebruik dus. Wanneer de tafel binnen komt te staan is een gewone gegalvaniseerde schroef voldoende.

 

 

4. Tafelblad behandelen

Wanneer het tafelblad mooi in elkaar zit kun je het hout eventueel nog behandelen met een lak of olie. Hierdoor is het hout beschermd tegen vuil en viezigheid en kun je het tafelblad gewoon met een vochtig doekje (zonder bijtende schoonmaakmiddelen) schoonmaken.

 

Het behandelen van het hout is niet iets wat je per sé moet doen. Ook zonder behandeling is een houten tafel te gebruiken, maar het hout is dan wel vatbaar voor kringen. Water en viezigheid heeft dan namelijk alle kans om in het hout te trekken.

Heel erg tevreden over de akupanelen. Super makkelijk zelf te monteren! We hebben ze gelijk op maat laten zagen en het klus was zo geklaard. Fijne service.
Tom Vermeulen
21. Februari, 2022.
Enorm gaaf! Ik wilde eens wat anders dan een standaard witte muur in de woonkamer. Na een leuk en goed gesprek met Alpenhout, hebben ze me een voorstel laten zien met een houten wand. Zie het resultaat, een warm gevoel als je de kamer binnenloopt! Bedankt Alpenhout! Voor het advies en kunde.
Frank Compagne
9. December, 2021.
Met het vernieuwen van onze hal kwamen we al snel uit bij Alpenhout in Rucphen, zij hebben namelijk de Akupanel Woodupp panelen. Dit zijn super mooie panelen met eikenlatjes en hebben ook een akoestische werking. Gelukkig hebben ze het op voorraad en na deskundig advies hebben ze het ook nog voor ons geplaatst en gemonteerd. Het contact was leuk en ontzettend snel, zeker een aanrader!
Laurence Etienne
7. November, 2021.
Met de Barnwood-wall van Alpenhout heeft onze overkapping een gezellige warme uitstraling gekregen. De planken waren super makkelijk te monteren met de tips van de verkoper. We hebben een bijpassende schuifdeur op maat laten maken om het plaatje compleet te maken We kunnen niet wachten om hier de winteravonden in door te brengen met het gevoel of we in de alpen zitten en dat voor een hele nette prijs!
Laura Spierings
19. Oktober, 2021.

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
08:30 - 17:00
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Op zaterdag zijn we op afspraak geopend.