Hoe maak je zelf een kloostertafel in 14 stappen?

Je kent ze wel, kloostertafels. Grote, robuuste tafels waar je met een hoop mensen aan kunt zitten. Veel kloostertafels worden gemaakt van robuuste planken zoals ongeschaafd eiken of barnwood. Voor het geleefde en authentieke karakter. Maar in feite maakt het niks uit welk hout je gebruikt. Smaken verschillen tenslotte. In dit stappenplan gebruiken we barnwood.

Barnwood is, zoals de naam al zegt, hout dat afkomstig is uit oude schuren. Doordat de planken decenia lang aan de elementen zijn blootgesteld hebben zij een doorleefd en ruw karakter. Ideaal dus voor een robuuste tafel.

In dit stappenplan maken we een tafel van 250 cm lang en 100 cm breed en gebruiken we planken van ruwweg 20 cm breed. Heb je planken gevonden waar je verliefd op bent en zijn die smaller? Geen probleem, gewoon een kwestie van de verhoudingen aanpassen. De minimale lengte van de benodigde planken voor dit project is 210 cm.

Zaaglijst tafelblad: (in netto cm)

  • 2 planken van 100×20 (kopse kanten)
  • 2 planken van 210×20 (zijkanten)
  • 6 planken van 95×20 (middenpanelen)
  • 1 plank van 60×20 (middenplank)

 

Stap 1.

Zaag de planken ruwweg op maat aan de hand van bovenstaande zaaglijst. Tel bij elke lengte maat minimaal 4cm op zodat je later niet in de problemen komt omdat de planken te kort zijn.

 

Let op!!
De 6 planken voor de 2 middenpanelen worden geleverd als 3 planken. Wanneer je deze op maat gaat zagen, markeer dan de kopse kanten aan weerszijde van de zaagsnede.

 

Stap 2.

Omdat barnwood planken al een keer gebruikt zijn (voor 100 ofzo jaar) zijn ze nooit recht. Daarom beginnen we met het vlak schaven van de onderkant en 1 van de zijkanten. Dit doen we op de vlakbank. Hou er bij het schaven rekening mee dat de planken allemaal ongeveer even dik blijven. Het is beter om niet teveel materiaal in een keer te verwijderen. Bij het schaven van de zijkant is het van belang om te zorgen dat het smalste deel van de planken breder blijft dan 20 cm. Dit in verband met het zagen dat we in stap drie gaan doen.

 

 

Let op!! Probeer de twee langste planken (210 cm) en de twee kopse planken zo evenwijdig mogelijk te schaven, de andere ruwe zijkant willen we namelijk behouden.

 

Stap 3.

Nu alle planken geschaafd zijn kunnen we ze op de juiste breedte gaan zagen. In dit geval 20 cm. Het is hierbij belangrijk voor het project dat je de planken van 210 cm en 100 cm niet op breedte zaagt. Deze dienen namelijk als kopse kant en zijkant. Die houden we graag robuust en om die reden hebben we ze bij het schaven zo evenwijdig mogelijk gehouden en al ruwweg op breedte.

 

 

Stap 4.

Lijmen. Hierbij is het van belang te benadrukken dat je te weinig lijmklemmen hebt. Ga meer lijmklemmen kopen en kom dan terug. Geen enkele meubelmaker heeft namelijk genoeg lijmklemmen, ooit.

Leg twee balkjes van ongeveer 10 cm dik en minimaal 60 cm lang op je werkbank. Deze balkjes mogen gewoon uit de afvalbak komen.

Op deze balkjes leg je de 3 planken voor 1 van de middenpanelen. Let hierbij op dat je de gemarkeerde kopse kanten allemaal aan dezelfde kant hebt liggen. Laten we zeggen RECHTS.

Wissel de planken om en schuif ze tegen elkaar aan, net zolang tot je een zo vlak mogelijk paneel hebt. Breng lijm aan op zijkant van de planken en leg ze zo strak mogelijk tegen elkaar aan. Let hierbij ook op dat de kopse kanten zo gelijk mogelijk aan elkaar liggen.

Leg op ongeveer 30 cm van de zijkant van het paneel een lijmklem over de planken heen en draai deze zachtjes aan. Pas op dat klem zo recht mogelijk over de planken ligt om te voorkomen dat de planken langs elkaar heen gaan glijden. Doe dit aan weerszijde van het paneel.

 

 

Plaats nu in het midden van het paneel een klem over de planken heen en draai deze zachtjes aan.

Om te voorkomen dat je paneel krom trekt door de druk die vrijkomt tijdens het klemmen, plaats je aan de uiterste zijkanten van je paneel ook lijmklemmen maar die plaats je onderlangs. Je schuift de klemmen dus onder het paneel door en draait ze zachtjes vast. Ook onderlangs, plaats je nog twee klemmen, op ongeveer 1/3e  en 2/3e van het paneel.

Als het goed is heb je nu 7 lijmklemmen op je paneel zitten die om en om boven of onderlangs zitten.

Draai nu alle klemmen strakker, beginnend bij de meest linkse (of rechtse).

Vervolgens doe je precies hetzelfde voor het tweede middenpaneel.

 

Let op!!
Zorg ervoor dat de planken in beide panelen op dezelfde volgorde naast elkaar liggen
EN
zorg er ook voor dat de kopse kanten van de planken weer allemaal aan 1 kant liggen, namelijk LINKS. Wanneer je de twee panelen met de kopse kanten tegen elkaar aan schuift moeten de gemarkeerde kanten elkaar raken.

 

Als de lijm droog is, haal je de twee panelen uit de lijmklemmen en verwijder je de lijmresten die tussen de planken vandaan zijn geperst. Dit kun je prima met een verfkrabber of een oude beitel doen.

 

 

Stap 5.

Je hebt nu twee panelen die ruwweg even groot zijn. Ga nu naar je zaagmachine en zaag de panelen op maat. In dit geval worden de panelen 95 cm lang en 60 cm breed.

 

Let op!!
voor je gaat zagen is het raadzaam de markeringen die op de kopse kant staan, over te brengen op de onderkant van het paneel. Zo weet je na het zagen ook nog steeds welke kant op de nerf van de planken doorloopt.

 

Stap 6.

In deze stap ga je de middenplank aan 1 van de middenpanelen lijmen. Maakt niet uit welke. Let hierbij op dat je de middenplank tegen de GEMARKEERDE kopse kant van het middenpaneel lijmt.

Leg je paneel weer op de balkjes op de werkbank met de middenplank op de juiste plek er naast. Breng de lijm aan en schuif de twee zo strak mogelijk tegen elkaar. Zorg ervoor dat de middenplank aan beide kant voorbij het middenpaneel steekt. Anders krijg je een gat in je tafel.

Plaats je lijmklemmen weer om en om boven en onder het paneel en draai ze een voor een zo strak mogelijk aan. Zorg ervoor dat je een zo vlak mogelijk geheel krijgt. Mocht dit niet een 1 keer lukken, geef dan een paar flinke klappen op het hout dat boven de rest uit steekt. Met een rubberen hamer, anders sla je deuken in je blad. Laat de lijm goed drogen voor je de klemmen los maakt.

 

Stap 7. (we zijn zowat op de helft)

Haal de lijmklemmen los en zaag je nieuwe paneel op maat. In dit geval is dat 115 cm lang en 60 cm breed. Je zaagt in wezen alleen de uitstekende stukken van de middenplank eraf.

 

Stap 8.

In deze stap gaan we het tweede middenpaneel aan het geheel dat we net gelijmd hebben bevestigen.

Leg wederom je panelen op de balkjes op je werkbank. Zorg ervoor dat de gemarkeerde kopse kanten tegen de middenplank komen te liggen en breng de lijm aan.

Precies zoals in de vorige stappen breng je de lijmklemmen om en om onder en bovenlangs aan.

Hoogstwaarschijnlijk ga je die afstand niet kunnen overbruggen met de klemmen die je hebt.

Klem je panelen daarom tegen elkaar aan zoals weergegeven op onderstaande foto. Let hierbij vooral goed op dat de panelen precies in 1 rechte lijm liggen!

Vergeet niet ook aan de onderkant van je paneel lijmklemmen te plaatsen! Het is misschien even prutsen, maar je bent al zo ver gekomen dat dit ook wel goed komt.

 

 

TIP!
Probeer deze manier van klemmen eerst een keertje zonder dat er lijm aan te pas komt

 

Stap 10.

Haal je net gelijmde paneel weer uit de lijmklemmen en verwijder alle lijmresten weer met je beitel of verfkrabber. Als alles goed gegaan is heb je nu een mooi strak paneel van 210 cm lang en 60 cm breed! Mocht er tijdens het lijmen iets verschoven zijn, ga dan nu naar je zaagmachine en zaag voorzichtig alles weg dat uitsteekt of ergens zit waar het niet hoort. Je paneel zal dan wel iets smaller zijn dan gepland. Maar dat weet alleen jij, dus er is niks aan de hand!

 

Stap 11.

Leg je paneel weer op de balkjes op je werkbank. Deze keer leg je de planken voor de zijkanten aan weerszijde van het middenpaneel. Als het goed is zijn deze planken iets langer dan het paneel.

Breng de lijm aan en plaats de lijmklemmen zoals je inmiddels gewend bent. Om en om boven en onderlangs. Zorg dat de zijkant planken aan beide kanten iets voorbij je paneel steken zodat je geen extra gaten in je tafel krijgt. Probeer je paneel wederom zo vlak mogelijk te maken. Dit kun je doen door de planken van plek te laten ruilen als dit een beter resultaat geeft.

Laat de lijm drogen en ga een bak koffie drinken, die heb je wel verdiend.

 

Stap 12.

Haal je paneel uit de klemmen en verwijder de lijmresten. Nu kun je de zijkant planken gelijk zagen met de rest van je paneel.

 

Stap 13.

De laatste keer lijmen! Je gaat in deze stap de kopse planken aan het grote geheel lijmen.

Leg je paneel weer op de balkjes op je werkbank. Zorg ervoor dat deze balkjes in de lengte van je paneel liggen en ongeveer 15 cm uitsteken aan de kopse kanten.

Neem vervolgens een stevige balk van ca 10×10 cm en klem deze  zo strak je kan op je paneel. Ongeveer 30 cm uit de kant. (bekijk goed de foto’s die bij deze stap horen)

Leg de kopse planken op hun plaats en breng de lijm aan. Nu haak je je lijmklemmen achter de balk die op je paneel geklemd zit en draai deze voorzichtig aan. (zie foto’s) omdat het op deze manier niet mogelijk is om ook onderlangs te klemmen gebruik je 3 of 4 lijmklemmen bovenlangs.

Je zult merken dat je de kopse plank omhoog trekt naarmate je de klemmen strakker aandraait. Dit kun je tegengaan door de kopse planken vast te klemmen aan je werkbank.

Geef met een hamer waar nodig de kopse plank of het paneel een paar tikken om wederom een zo vlak mogelijk resultaat te krijgen.

Dit proces herhaal je aan de andere kopse kant van je tafel.

 

  

Stap 14.

Als de lijm droog is haal je het paneel uit de lijmklemmen en ga je voor de laatste keer naar je zaagmachine. Zaag de uitstekende stukken van de kopse planken af en je tafelblad is klaar om afgewerkt te worden. Goed gedaan!

Heel erg tevreden over de akupanelen. Super makkelijk zelf te monteren! We hebben ze gelijk op maat laten zagen en het klus was zo geklaard. Fijne service.
Tom Vermeulen
21. Februari, 2022.
Enorm gaaf! Ik wilde eens wat anders dan een standaard witte muur in de woonkamer. Na een leuk en goed gesprek met Alpenhout, hebben ze me een voorstel laten zien met een houten wand. Zie het resultaat, een warm gevoel als je de kamer binnenloopt! Bedankt Alpenhout! Voor het advies en kunde.
Frank Compagne
9. December, 2021.
Met het vernieuwen van onze hal kwamen we al snel uit bij Alpenhout in Rucphen, zij hebben namelijk de Akupanel Woodupp panelen. Dit zijn super mooie panelen met eikenlatjes en hebben ook een akoestische werking. Gelukkig hebben ze het op voorraad en na deskundig advies hebben ze het ook nog voor ons geplaatst en gemonteerd. Het contact was leuk en ontzettend snel, zeker een aanrader!
Laurence Etienne
7. November, 2021.
Met de Barnwood-wall van Alpenhout heeft onze overkapping een gezellige warme uitstraling gekregen. De planken waren super makkelijk te monteren met de tips van de verkoper. We hebben een bijpassende schuifdeur op maat laten maken om het plaatje compleet te maken We kunnen niet wachten om hier de winteravonden in door te brengen met het gevoel of we in de alpen zitten en dat voor een hele nette prijs!
Laura Spierings
19. Oktober, 2021.

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
08:30 - 17:00
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
08:30 - 17:00
Zondag:
Gesloten