Houten akoestische panelen zelf maken: 7 stappenplan

akoestische panelen zelf maken

Houten panelen worden steeds hipper, en wij van Alpenhout begrijpen dat wel. Ze zijn mooi én verbeteren de akoestiek in huis. Daarom vragen veel mensen zich af: ‘Hoe kan je akoestische panelen zelf maken’? In dit blog hebben we een eenvoudig te volgen stappenplan voor je samengesteld, zodat je weet wat, wanneer en hoe je zelf akoestische panelen kan maken.

Voordat we je vertellen welke stappen je moet volgen, willen we je eerst vertellen wat je nodig hebt om de latten te kunnen maken.

 

Een goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk, en met een goed begin bedoelen we uiteraard de voorbereiding. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke hoogte en breedte latjes je nodig hebt om de lattenwand / panelen te maken. Want wil je een complete muur of alleen een klein wandje bekleden? Dit bepaald natuurlijk ook hoeveel materiaal je nodig hebt.

 

Meten = weten

Begin nu met het meten van de gewenste hoogte. Dan kan je goed bepalen welke hoogte je nodig hebt, en kan je de latten zelf of bij een bouwmarkt op maat laten maken. Ga je de volledige hoogte van een wand bekleden? Dan raden we je aan om een halve centimeter speling te houden, want hout – zoals je waarschijnlijk al weet – kan gaan werken. En in een warme woning, restaurant of kantoor is dat vaak het uitzetten door de warmte van onder andere een verwarming.

 

Houten akoestische panelen zelf maken? Deze materialen heb je nodig:

Om zelf een lattenwand of houten panelen te maken, heb je natuurlijk verschillende materialen nodig. De materialen die je nodig hebt om de wand te bekleden hebben we hieronder voor je opgesomd. Je weet dan precies wat je nodig hebt!

 • Latten van eikenhout, vurenhout of een andere houtsoort en lengte naar keuze. Vaak worden er latjes van 2,5 cm gebruikt;
 • beits om de latjes te kunnen beschermen en / of een andere kleur te geven;
 • een MDF plaat of muurverf. Welke kleur je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Vaak kiezen mensen voor wit, grijs of zwarte muurverf;
 • Den Braven High Tack om de latjes te monteren aan een wand. Wil je de latten op het plafond monteren? Dan raden we je aan om de panelen met beugels en / of schroeven te monteren;
 • een waterpas, want je wil natuurlijk wel dat de latten netjes zijn uitgelijnd;
 • kwasten en rollers voor de muurverf en het beits;
 • schilderstape om de wand die je niet wil verven te ‘beschermen’ voor als je per ongeluk de andere wand verft.

Je weet nu welke materialen je nodig hebt om de akoestische panelen zelf te maken. Daarom is het nu tijd om de lattenwand te gaan maken! Vind je het een hoop werk of wil je dat de panelen al voor je zijn gemaakt, zodat je ze zelf kan monteren? Bekijk dan ons assortiment Akupanel. Hier vind je meer dan tien verschillende soorten houten panelen.

akoestische panelen zelf maken stappenplan
Het 7 stappenplan om zelf een houten lattenwand te maken

1. Bepaal de breedte tussen de latjes, zodat je weet dat je genoeg latten hebt om (een deel van) de wand of het plafond te bekleden.

2. Monteer de MDF plaat of gebruik de muurverf om de muur te verven naar de gewenste kleur. Let op: het verf of de MDF plaat kan je zien, dus kies een kleur dat past bij de kleur van de latjes en je interieur. Na het verven, is het verstandig om het verf minimaal vierentwintig uur te laten drogen.

3. Schuur de latten aan de kanten die je kan zien als ze gemonteerd zijn. Dit houdt in dat je één kant niet hoeft te schuren, want die monteer je met kit en / of schroeven. Heb je een zwarte achtergrond? Dan kan je de latjes ook monteren met schroeven met een zwarte kop. Dan vallen ze minder op, en weet je zeker dat ze goed gemonteerd zijn.

4. Beits de latten naar je gewenste kleur. Vind je de kleur van de latjes al mooi? Dan kan je uiteraard ook een Beits of transparante matte lak gebruiken om de latjes een extra laagje bescherming te geven.

5. Het is ook belangrijk om de ruimte tussen de latjes te bepalen. Wanneer de latjes 2,5 cm breed zijn, gebruiken veel mensen een tussenruimte van 1,5 cm. Samen zijn ze dan 4 cm breed. Dit is een fijne tussenruimte, omdat je de tussenruimte en de complete wand eenvoudig kan berekenen door totale breedte te delen door vier. Uiteraard kan je de breedtes van de latjes en de tussenruimte geheel naar je eigen wens te maken.

6. Nu is het tijd om de latten te monteren. Zorg ervoor dat er elke twintig centimeter een beetje kit op de lat zit. Zo voorkom je dat de latten loskomen van de muur. Plak de eerste lat op de muur. Het is belangrijk dat je de lat recht monteert, want anders zie je oneffenheden in de lattenwand. Vergeet ook niet om de latjes goed aan te rukken tegen de wand!

7. Bepaal de tussenruimte en monteer de volgende latten als omschreven bij stap zes. Voordat je het weet heb je alle latten gemonteerd.

Akoestische panelen zelf maken of toch kopen?

Akoestische panelen zelf maken, is een hoop werk. Dit is ook een reden dat je akupanelen kan kopen. Dit zijn panelen die je zelf alleen nog hoeft te monteren zonder dat je de latjes één voor één moet monteren. Want zoals de naam het al zegt, koop je complete panelen die naadloos op elkaar aansluiten, dus ook als je meerdere panelen nodig hebt om een complete wand te bekleden.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van panelen?

De voordelen

 • Toepasbaar voor op wanden en plafonds;
 • mogelijkheid om ze horizontaal, verticaal of diagonaal te monteren;
 • absorbeert echo’s en gesprekken beter dan een lattenwand die je zelf maakt;
 • snel en eenvoudig te monteren. Je hoeft geen uren en dagen te wachten voordat je de akupanelen kan monteren;
 • verkrijgbaar in meer dan 13 kleuren;
 • duurzaam.

 

De nadelen

 • Duurder dan de lattenwand zelf maken.

Akoestische panelen zelf maken of kopen inspiratie:

akoestische panelen zelf maken inspiratieakoestische panelen zelf maken of kopenhoe kan je akoestische panelen zelf maken

 

Waarom akoestische panelen kopen?

✔︎ Je kan de panelen in verschillende kleurtinten kopen;
✔︎ je hebt keuze uit meer dan 10 verschillende soorten panelen;
✔︎ je hebt voor alle verschillende soorten interieurstijlen minimaal drie panelen die perfect passen bij je interieur;
✔︎ je bestelling wordt binnen één week bezorgd;
✔︎ je krijgt als zakelijke klant korting als je regelmatig bij ons afneemt;
✔︎ je vragen worden beantwoordt door houtspecialisten;
✔︎ je kan de panelen ook in een fysieke showroom bekijken.

 

Conclusie: akoestische panelen zelf maken

Als je zelf akoestische panelen wil maken, weet je nu exact welke materialen en stappen je moet doorlopen om ze zelf te maken. Het kost alleen wel meer tijd dan wanneer je ze koopt. Of je akoestische panelen zelf wil maken of kopen, ligt natuurlijk geheel aan je technische kennis, budget en tijd.

Wil je de panelen graag kopen? Bekijk dan ons assortiment Akupanel. Hier kan je ook een sample bestellen, zodat je de verschillende panelen kan vergelijken. Uiteraard kan je ook langskomen in onze showroom en houtopslag in Rucphen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van panelen hebben we in onze webshop alle toebehoren die je nodig hebt. Van kit tot schroeven!

Heel erg tevreden over de akupanelen. Super makkelijk zelf te monteren! We hebben ze gelijk op maat laten zagen en het klus was zo geklaard. Fijne service.
Tom Vermeulen
21. Februari, 2022.
Enorm gaaf! Ik wilde eens wat anders dan een standaard witte muur in de woonkamer. Na een leuk en goed gesprek met Alpenhout, hebben ze me een voorstel laten zien met een houten wand. Zie het resultaat, een warm gevoel als je de kamer binnenloopt! Bedankt Alpenhout! Voor het advies en kunde.
Frank Compagne
9. December, 2021.
Met het vernieuwen van onze hal kwamen we al snel uit bij Alpenhout in Rucphen, zij hebben namelijk de Akupanel Woodupp panelen. Dit zijn super mooie panelen met eikenlatjes en hebben ook een akoestische werking. Gelukkig hebben ze het op voorraad en na deskundig advies hebben ze het ook nog voor ons geplaatst en gemonteerd. Het contact was leuk en ontzettend snel, zeker een aanrader!
Laurence Etienne
7. November, 2021.
Met de Barnwood-wall van Alpenhout heeft onze overkapping een gezellige warme uitstraling gekregen. De planken waren super makkelijk te monteren met de tips van de verkoper. We hebben een bijpassende schuifdeur op maat laten maken om het plaatje compleet te maken We kunnen niet wachten om hier de winteravonden in door te brengen met het gevoel of we in de alpen zitten en dat voor een hele nette prijs!
Laura Spierings
19. Oktober, 2021.

Contact opnemen

Kom langs in de winkel

Rijksweg-Zuid 79
4715 TA Rucphen

KvK nr: 75192764
BTW nr: NL860178213B01
Openingstijden
Maandag:
08:30 - 17:00
Dinsdag:
08:30 - 17:00
Woensdag:
08:30 - 17:00
Donderdag:
08:30 - 17:00
Vrijdag:
08:30 - 17:00
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Op zaterdag zijn we op afspraak geopend.